SZC logo

Kecskeméti SZC

OM kód: 203041/002 | 6090 Kunszentmiklós, Apostol P. u. 2-6.

Intézmény logo

Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2024. ápr. 30.


VG

  Tanulmányi kiránduláson vettünk részt a Pridgeon &Clay Kft-nél

  2024.03.14.-én a 2/10/1 hegesztő osztállyal tanulmányi kirándulásra mentünk a Pridgeon &Clay Kft , préstechnikával előállított autóipari termékek gyártásával foglalkozó, amerikai tulajdonú cég apostagi üzemébe.

  Tanulmányi kiránduláson vettünk részt a Pridgeon &Clay Kft-nél

  A Pridgeo&Clay Kft 1991 óta működik Apostagon, 
  Az apostagi autóipari cég anyavállalata az amerikai Grand Rapids-ban található. 
  A John Pridgeon és Donald V. Clay által 1948-ban létrehozott vállalkozás ma a világ egyik legsikeresebb fémmegmunkálója, és amellett sem szabad elmenni szó nélkül, hogy a különböző gyártási technológiák vezetőjeként és szakértőjeként a szakmában igen nagy népszerűségnek örvendenek. 
  A Pridgeon & Clay a legnagyobb független, értéknövelt autóipari préselt és finomlemez alkatrészek gyártója és szállítója az Egyesült Államokban.
   John Pridgeon és Donald Clay által 1948-ban alapított vállalat a Grand Rapids-i, Michigan-i gyökereiből nőtte ki magát, és mérnöki, tervezési, A2LA-akkreditált tesztelési és gyártási szolgáltatásokat nyújt olyan iparágaknak, mint az autóipar, nehéz tehergépjárművek, mezőgazdaság, akkumulátor, üzemanyagcella és alternatív energia. 
  Több mint 80 mérnökkel és több mint 1000 alkalmazottal a világ minden táján a Pridgeon & Clay rendelkezik a tapasztalattal, hogy termékeket fejlesztési fázisból prototípuson keresztül sorozatgyártásig kísérjen. A vállalatnak több mint 100 présük van a világ minden táján, hogy megfeleljenek az ügyfelek igényeinek.
  A cégcsoport az évek során multinacionális vállalattá fejlődött. Európában szinte minden autóipari cégnek gyártanak, és szállítanak termékeket.
  Beléptek a nemzetközi piacra, az Egyesült Államok és Magyarország mellett Mexikóban is vannak gyártósoraik.
   Bár az autóalkatrészeket gyártó cég fő profilja még mindig a kipufogó alkatrészek préselése, úgy érzik, hogy a cégcsoportnak szinte kötelessége megfelelni a fenntarthatóság alapelveinek. 
  Éppen ezért nem titkolt céljuk ennek a fő profilnak a megváltoztatása. 
  Azon dolgoznak, hogy a jelenlegi alkatrészek gyártása helyett az elektromos autókban felhasznált alkatrészek gyártása felé mozduljanak el.
   Emellett természetesen nagy hangsúlyt fektetnek energiafelhasználásunk csökkentésére és az alternatív megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázására is.
    
  A gyárlátogatásra a 15 fő hegesztő tanulót elkisérte Vincze Csilla szakmai oktatásért felelős igazgatóhelyettes, Szabó István és Éliás József szakmai tanárok.
  A gyár bejáratánál fogadott bennünket a cég  EHS koordinátora, valamint az üzemvezető.
    
  A gyárban előírt munkavédelmi eszközök felvétele után felkisértek bennünket a tárgyalóterembe, ahol rövid tájékoztatást kaptunk a Kft tevékenységéről, a gyártott termékekről, a gyárban alkalmazott préselési, hegesztési technikákról.
   
  A rövid tájékoztató után 2 csoportban lekisértek bennünket a gyártóüzembe, ahol egy olyan szakember, aki 10 évvel ezelőtt itt végzett a Virágh Gedeon szakiskolában hegesztőként, bemutatta a gyártási folyamatokat, az alkalmazott hegesztési technikákat.
  A hegesztőüzemben nagy figyelemmel néztük az ellenállás-és MIG/MAG hegesztő gépek működését, azok technológiai támogatását, a  MIG/MAG (FANUC) hegesztő robotok által végzett munkadarabok elkészítését. 
     
  Felhivták a figyelmet a gyártáselőkészítés folyamatára, bemutatták a gyártásterv alapján a hegesztőgépek felkészítését, szerszámcsere, dokumentáció, ellenőrzések folyamatát.
  Megtekintettük a szerszámüzemet, ahol a présgépek, és a hegesztőgépek részére készítenek kinyomó szerszámokat, befogótárcsákat.
   
  Nagyon érdekes volt látni, hogy a nagy gépek présgépek  részére hogyan készítik el a preciziós szerszámokat, melyeket milliméter pontossággal készitik a gyártóüzemben a termékeket.

  A mérőszobában megtekintettük a roncsolásmentes, valamint a roncsolásos vizsgálatok folyamatát, ahol a késztermékek vizsgálatát végzik, a megrendelő kérése alapján készített termékeken.
  Számunkra a folyadékbehatolásos vizsgálatot mutatták be, mely a következőképpen működik:
  kapilláris hatás elvén az alacsony viszkozitású folyadék beszivárog a felületen nyitott folytonossági hiányokba, onnan porózus előhívószerrel ugyanezen az elven a felszínen kimutathatóvá válik.
  Érdekes volt látni a fluoreszkáló folyadékot, mely a legkisebb felszini, illetve repedéshibát is kimutatja az anyagon.

  A kb. 3 órás gyárlátogatás során nagyon sok olyan folyamattal ismerkedtek meg a tanulók, melyet elméletben tanultak, de még gyakorlatban nem láttak, igy sok tapasztalattal gyarapodott a tudásuk.
  Kunszentmiklós 2024. 03. 20

   

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  „Szeresd a Földet” projektversenyen vettünk részt

  „Szeresd a Földet” projektversenyen vettünk részt

  Iskolánkból a Hebe Kft. által szervezett „Szeresd a Földet” levelezős projektversenyen két csapat indult el. A 9.A osztályból Borsik Marcell, Borsos Richárd és Hegedűs Karina; illetve a 9.B osztályból Barta Csanád, Dudli Zsombor és Szűcs Balázs.

  2024. jún. 14.


  VG

  Terror Háza Múzeumba látogattunk el

  Terror Háza Múzeumba látogattunk el

  2024. máj. 28-án iskolánk a Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum 10.A osztályos tanulói a Terror Háza Múzeumba látogattak el szakmai kirándulás keretében.

  2024. jún. 3.


  VG

  Pályaorientációs nap a Virághban

  Pályaorientációs nap a Virághban

  A Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum 2024.05.23.-án, csütörtökön tartotta meg a pályaorientációs napot.

  2024. jún. 2.


  VG


  Partnereink

  SZC logo

  Kecskeméti SZC


  Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum

  6090 Kunszentmiklós, Apostol P. u. 2-6.

  Telefon: 76/550-180

  E-mail: viragh(kukac)kecskemetiszc.hu

  OM azonosító: 203041/002

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: Fnysz: E-001288/2015


  2024Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum